HaTi & ALaM iV

- janganlah cam tu
- kenapa? bukankah memang buih kasih telah lama  bertaburan di pantaihatimu?
- aku sebenarnya mahu mengejar camarresah nan hilang.. bukan gangguan bahang kelodak rawanmu
- tapi dulu kau telah berjanji nan kita adalah sederuan, berkinja dengan siputlugu, karanggusar serta mudikkan semilir alirceria....
- janganlah ganggu aku; aku masih mencari kekasihku nan kabur dari imbauan impian!!

Lalu aku terusan berkayuh dengan rakit yang kedap, bersama tekad & pintaan rasa. Memang payah kalau sendirian di pulau sepi. Cuma ombak gelisah yang selalu mewar-warkan harapan, sesungguhnya aku bukan jenis pejiwa nan mengalah. Biar parah biar kepakku kopak, aku akan tetap terbang bersama layar putih hatiku nan jernih.

- buih impiku bagaikan manik-manik menampar igauanmu
- ......@senyap
- tak rasakan betapa nyaman dan belaisejuk cintaku?
- ......@lesuh
- apakah cintamu telah kematu menunggu
- janganlah ganggu aku!!!

Lalu aku terusan berkayuh biarpun rasanya mabukasmara kian menampar rakitsetiaku!

iDANRADZi


HaTi & ALaM iii

Tarikh siar : 28 Januari 2003 17:27:54
http://www.melayu.com

Bilamana menatap karang hati nan semakin bergerigi, aku bagaikan lemas dalam masin laut sepimu. Dari rakit ini aku tebarkan segala manik-manik setia untuk jadi mutiara di dasar kealpaanmu. Kekasih sesungguhnya biarpun ombak kasih telah berhenti aku adalah teman abadimu selamanya & seadanya.

Memang terkadang aku impikan puteri impian menantiku sebagai pengganti dirimu namun sesungguhnya aku masih rindukan deburan ombak di pasir cinta kita nan putih. Kekasih dalam alunan resah ini aku sentiasa impikan lambaian nyiur permai nan sering melindungi kita.

- apakah tamparan kepuraan tidak menyerikkan penantianmu?

- emm.. penantian adalah lumrah, lantaran aku sendiri begitu lama berenang dalam igauan & mengejar bayangmu

- taukah dikau terkadang tepukmu hanya sendirian, rindumu sekadar keluguan

- apalah ada dengan kekeliruan, aku begitu yakin dia kekasihku akan tetap menyapa cintaku biarpun kelekaannya menjadi tirai penghalang.

#%#@#~%......emmm....Lautan hidup terus berdesir dalam sepi dalam diri!!! aku tetap yakin dengan kecintaan ini. ....#%@~#%

iDANRADZiHaTi & ALaM ii

Tarikh siar : 27 Januari 2003 05:32:30
http://www.melayu.com

Hari ini...
Deburan ombak memang telah lama berhenti di pantaiku yang sepi. Camar rindu semuanya telah aku lastik untuk membiarkan laut hatiku kosong. Aku telah memasang rakit setia untuk mencari pulau impian. Memang aku sendirian meneroka keresahan ini. Aku tidak lagi percaya pada simpati. Simpati selalunya sekadar bermusim. Yang benar-benar rapat dengan hati adalah diri. Kelukaan & kegembiraan segalanya biarlah kugantungkan pada diri.

Cumanya amat payah untuk mengikis parut di dalam belukar jiwawi. Sering saja rasa pedih bilamana laut kenangan menampar parut ini. Bungkah penyesalan sekuatnya aku tolak untuk mencari jatidiri. Aku terusan berharap akan puteri@kekasihku akan menantiku di pulau impian ini. Agar kudratku akan melangkah dalam perlayaran ini.

iDANRADZi

Ulasan Pengguna

cik idan (mienamei - 28 Januari 2003 05:20:23)
cik idan mmg ade bakat...semoga berjaya yeh..aminn
-- IP : 210.187.1.134HaTi & ALaM

Tarikh siar : 24 Januari 2003 16:13:14
http://www.melayu.com

Pantai laut ombak bayu adalah mainan hati & perasaan segalanya adalah keindahan nan terusan membuai kesepian hati rawan. Segalanya adalah mainan perasaan; segala nan datang dalam sunyi bagaikan tamparan ombak resah mencengkam diri. Janji semalam nan hilang adalah keluhan segala kerinduan.

Siapakah nan berlari di pantai asing ini? hingga basah segala kaki waktu dengan darah & airmata gugur di pusara minda. Siapakah nan semakin ego dengan keduniaan hingga sanggup menggadai segala kemanusiaan dengan janji ringgit & laba nan membusung perut maknawi.

Aku adalah penakut dengan garangnya sang merajuk isteri dengan segala maung janji. Aku adalah penakut akan segala mungkin janji sang kekasih hinggakan parut segala luka menanah kembali. Ketahulah! segala mainan takdir memang tidak akan usai selagi kita kian leka menghitung makna diri. Ketahuilah segala ribut maupun taufan ini tidak akan usai selagi kita saling berbalah tentang hakiki nan tidak akan terbukti.

Aku memang mengalah, aku memang terusan mengadah selagi & semaunya demi untuk mendekatimu!!
 

Ulasan Pengguna
 errr.... (mienamei - 27 Januari 2003 11:32:26)
cik idanradzi...ko ni betoi kaa masuk nih?..aku rasa ko patut masuk kat ruang sajak..:D
-- IP : 210.187.1.134Kembali ke Laman iDAN  ....V